12-3-2016 Japanreis – maart 2016

Ook dit jaar gaan we onder meer weer op zoek naar hoogwaardige jumbo tosai voor onze groeivijver!

Dag 1: donderdag 3-3-2016
Stipt om 9.30 uur komen we met een rechtstreekse KLM vlucht vanuit  Amsterdam aan op Kansai Airport in het zonnige Osaka. Na de gebruikelijke douaneformaliteiten, gaan we onze Japan Railpass afhalen. Met deze pas kunnen we 7 dagen onbeperkt treinen, die gaan we ongetwijfeld nog hard nodig hebben :-)
We reizen per hogesnelheidstrein naar Okayama. Op onze thuisbasis voor de komende dagen komen we in de middag aan. We waren van plan meteen door te reizen naar Momotaro, maar kregen het bericht dat Daisuke morgenmiddag weer nieuwe jumbo tosai beschikbaar krijgt. waaruit geselecteerd kan worden.  Daarom kiezen we ervoor om de middag relaxed door te brengen in de hoofdattractie van Okayama: Korakuen Garden.

Dit is één van de drie grootste landschapstuinen van Japan. Met onder meer prachtig aangelegde waterpartijen (inclusief koi), stapstenen en schitterende bonsai bomen. Het zonnetje komt ook lekker door en het is hier zo’n 18 graden. Kortom: heel goed te doen!

park

park2

 

 

 

 

 

 

 

park3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgenvroeg gaan we eerst naar Takigawa en ‘s middags uiteraard naar.. Momotaro. We zijn bijzonder benieuwd naar zijn aanbod van dit jaar.

Dag 2: vrijdag 4-3-2016: Takigawa, Sakai FF, Taniguchi
De autorit van Okayama naar Takigawa neemt twee uren in beslag. Bij Takigawa begint de dag teleurstellend, hij heeft zijn jumbo tosai nog niet geselecteerd, daar wil hij nog niet uit verkopen. Op naar een volgende kweker: Sakai Fish Farm. Daar houden ze de jumbo tosai vast voor de auction een ondertussen krijgen we een telefoontje van Momotaro dat hij nog niet klaar is met de selectie van het bassin dat hij voor ons in gedachten heeft. Morgenvroeg kunnen we wel terecht.

Omdat we in de buurt van Taniguchi zijn, besluiten we om onze Azukari vis te bekijken. Deze yondan Maruten Kohaku kochten we vorig jaar als jumbo tosai van 30 cm, nu is ze uitgegroeid tot nisai van 53 cm. We zijn tevreden over de ontwikkeling tot nu toe. Ze heeft een goede bodyshape, het shiroi is mooi wit. Taniguchi verwacht dat deze kohaku het komend jaar nog beter wordt, daarom hebben we ervoor gekozen om de vis een extra jaar in Japan te laten.

4staps

Yondan Kohaku, nisai, 53 cm, Taniguchi (offspring Rose Symbol, SFF)

In plaats van de gebruikelijke mudpond, heeft Taniguchi voorgesteld om haar in een verwarmde  groeivijver binnen door te laten groeien, daarin zwemmen alle topvissen van Taniguchi. Zo heeft de kweker er oog op en geeft het minder risico als een mudpond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Uiteraard hebben we de nieuwe tosai van Taniguchi bekeken. In één van de bassins zwemmen bijzonder mooie jumbo tosai Kohaku (vrouwtjes van SFF ouderdieren). De prijzen waren echter bijzonder hoog, we doen geen nieuwe aankopen.

Dag 3: zaterdag 5-3-2016: Momotaro , Matsue
Vandaag bezoeken we Momotaro om vissen uit te handpicken voor onze groeivijver. Door de wereldwijde populariteit van deze kweker zijn de prijzen behoorlijk gestegen. Daisuke adviseert ons om maandag terug te komen omdat er dan in deze prijscategorie meer keuze is. Hij zorgt dan voor nieuwe aanvoer (60% showa, 40% sanke/kohaku). Hopelijk kunnen we de prijs wat drukken door wat meer koi in één keer in te kopen. Wordt maandag vervolgd.

Het afgelopen jaar hebben we veel showa in onze groeivijver. Dit jaar willen we naast showa ook wat meer kohaku en sanke van betere kwaliteit aanbieden. Daarvoor zijn we vandaag naar Matsue gegaan. Matsue is een bekende kohaku kweker die hoge kwaliteit vissen kweekt met uitstekende groei eigenschappen.

Waar normaal moeilijk aan te komen is (Matsue is meestal vroeg uitverkocht doordat Chinezen zijn vissen snel opkopen) hebben we vandaag de keuze uit een bassin vol geselecteerde female(!!!) jumbo tosai kohaku uit de Sensuke bloedlijn. We selecteren 18 stuks van gemiddeld 28 cm.

matsue-kohaku18

Jumbo tosai kohaku (Female!), ca 28 cm, sensuke bloedlijn, Matsue. Prijs €495,- per stuk

 

 

 

 

 

 

De vissen zijn in juni 2015 geboren en zijn gemiddeld 28 cm. Het ouderdier is Iroha.
Sommige van de onderstaande foto’s zijn wat overbelicht, daardoor lijken sommige vissen wat lichter van kleur dan dat ze in werkelijkheid zijn.
Alle vissen hebben dezelfde kleur mooi zacht beni. Dit kunt u ook goed zien in het onderstaande filmpje.

matsue-kohaku-1

matsue-kohaku-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matsue-kohaku-3

matsue-kohaku-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matsue-kohaku-7

matsue-kohaku-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matsue-kohaku-11

matsue-kohaku-12

 

matsue-kohaku-13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matsue-kohaku-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matsue-kohaku-15

matsue-kohaku-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matsue-kohaku-17

 

matsue-kohaku-18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze selectie, en daarna het maken van het beeldmateriaal, heeft een paar uren in beslag genomen. Na deze klus neemt de kweker ons mee uit eten. Izuka (Matsue) is een bijzonder vriendelijke man. We laten hem onder meer zien in welke vijver zijn koi komen te zwemmen. Izuka verwacht dat deze koi in deze vijver in oktober zo’n 50-55 cm zullen zijn en dat al deze koi het in zich hebben om 80+ te worden. We zullen het resultaat afwachten.

Eten met Izuka (Matsue)

Eten met Izuka (Matsue)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via dezelfde prachtige autotocht van 2 uren door de bergen rijden we, tevreden met onze aankopen, terug naar ons hotel in Okayama.

 

bergbijmatsue

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4: zondag 6-3-2016: Takigawa, Oyama
Omdat we pas morgen bij Momotaro terecht kunnen, zullen we een dag later dan gepland doorreizen naar Noord Japan (Niigata). Daar hebben we dan nog twee dagen om in te kopen. In het Noorden zitten de kwekers gelukkig veel dichterbij elkaar en zijn we minder reistijd ‘kwijt’.

We bezoeken Takigawa nogmaals om zijn nisai beter te bekijken, maar kunnen er ook deze keer niet slagen. We vragen naar oudere karashigoi en Takigawa neemt ons mee naar zijn koihuis in de bergen. Er staat een groot hek met een slot, wat in Japan ongebruikelijk is. De meeste koihuizen zijn niet afgesloten. Boven in de bergen ligt het koihuis van Takigawa waar zijn Oyagoi (ouderdieren) rondzwemmen. Naast dit koihuis ligt een schitterde mudpond, ter grootte van een meer.

 

vijvertakigawa

Een van de mooiste mudponds van Japan is van Takigawa

 

 

 

 

 

 

 

De koi die in dit koihuis zwemmen zijn de beste koi van deze kweker. We zien twee goshiki die zeer licht van kleur zijn, in het Nederlandse harde water zal het zwart sneller opkomen als in Japan. We hadden verwacht dat in dit bassin geen enkele vis te koop zou zijn, maar we krijgen van deze twee goshiki toch twee prijzen. Zoals verwacht is het een pittige prijs, hier moeten we nog even over nadenken.
Naschrift: de koop is niet doorgegaan, maar de foto’s willen we jullie niet onthouden.

takigawa-goshiki-yonsai

Goshiki, yonsai, female, Takigawa

takigawa-tancho-goshiki-s

Tancho Goshiki, sansai, female, Takigawa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een lunch met Takigawa bezoeken we Oyama. Hier komen we voor het eerst. Het beni van zijn kohaku is echt verrassend, zo dieprood van kleur. Dit komt doordat deze kweker Dainichi bloedlijnen gebruikt. In zijn bassin met nisai selecteren we twee forse kohaku. Deze twee zwemmen binnenkort rond in Groningen!

 

Kohaku, nisai, 52 cm, Oyama. Dainichi bloedlijn Super huidkwaliteit en super beni inclusief certificaat van kweker P.O.A.

Kohaku, nisai, 52 cm, Oyama.
Dainichi bloedlijn
Super huidkwaliteit en super beni
inclusief certificaat van kweker
P.O.A.

Kohaku, nisai, 55 cm, Oyama. Dainichi bloedlijn Super huidkwaliteit en super beni inclusief certificaat van kweker P.O.A.

Kohaku, nisai, 55 cm, Oyama.
Dainichi bloedlijn
Super huidkwaliteit en super beni
inclusief certificaat van kweker
P.O.A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn onder de indruk van de sneeuwwitte en dieprode kleuren en de glanzende huidkwaliteit van deze koi.

Naschrift: De dag na de koop is de Kohaku van 52 cm helaas overleden. De kweker heeft ons een vrouwelijke Asagi als vervangende vis aangeboden.

Morgen staat er weer een drukke dag op het programma, we gaan selecteren bij Momotaro én aan het eind van de dag reizen we naar het Noorden. De afstand van Zuid naar Noord bedraagt zo’n 1000 km , waar we met de hogesnelheidstrein ongeveer 6 uur over zullen doen.

 

Dag 5: maandag 7-3: Momotaro + reizen naar Niigata
Eindelijk maar toch, we kunnen selecteren bij Momotaro. En waaruit …. we hebben de laatste selectieronde van de jumbo tosai te pakken! Dit betekent hogere kwaliteit en grotere vissen dan vorig jaar. Gemiddeld meten de vissen zo’n 35 cm, er zijn 8 monsters van 40 + bij.. De grootste is een kohaku van 46 cm. Dit zijn de vissen die het grootst worden. Deze vissen zijn wat duurder dan de vissen van vorig jaar, maar ze zijn het dubbel en dwars waard. Als u naar de foto’s kijkt, en straks live bij ons in de zaak, zult u daar ook van overtuigd zijn.

In totaal kochten we 34 koi bij Momotaro, 10 Sanke, 8 Showa, 11 Kohaku, 1 Shiro en 4 ginrin Benigoi.
Deze vissen moeten we nog van een definitieve prijs voorzien, maar kunnen wel vast aangeven dat er drie prijscategorieën zijn €750,-, €1000,- en er zitten enkele duurdere bij.

De ginrin benigoi komen uit een andere bassin en zijn goedkoper. Deze ginrin Benigoi komen uit TM Kohaku (nu 96 cm!) gekruisd met een mannelijke ginrin. Ze hebben tot nu toe in onverwarmd water gezeten, dus er is op de koifarm nog weinig aan gedaan om er jumbo tosai van te maken. Dit belooft qua groei wat voor de toekomst.

 

11showa38cm

30tosai30cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27kohaku28cmbeni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze selectie jumbo tosai van Momotaro 2016 staan op een aparte pagina.

Na de selectie in het bijzonder warme koihuis en het maken van de foto’s en video’s lunchen we bij de buitenvijver van in één van Momotaro’s restaurants en eten we hun fameuze curry.  Daarna moeten we ons haasten om in Okayama op tijd de trein te pakken. Via een overstap in het altijd hectische Tokyo komen we laat in de avond aan in Nagaoka. Onze uitvalsbasis van de komende twee dagen.

Dag 6: Dinsdag 8-3: Niigata, Maruhiro en Kanno

Qua temperatuur is het hier flink omschakelen, gisteren zaten we nog in het T-shirt buiten te lunchen bij Momotaro, hier hebben we de winterjassen echt hard nodig. Vandaag bezoeken we vele kwekers in Niigata, waaronder Marudo, Maruhiro en Kanno. Bij de laatste twee kwekers kopen we een aantal vissen.

Bij Maruhiro kopen we ieder jaar, hij heeft goede kwaliteit vis en veel verschillende variëteiten. Ieder jaar vraagt hij weer naar de Yondan Showa die we een paar jaar geleden bij hem kochten en die nu in onze eigen vijver zwemt.

We kunnen een aantal zoekopdrachten vervullen: een forse female nisai chagoi en een nisai kumonryu bowlen we als eerste.

chagoi-maruhiro-nisai-female-55cm

Chagoi, nisai, female, 55cm, Maruhiro – SOLD

00kumonryu-jans

Kumonryu, nisai, female, 40 cm, Maruhiro – SOLD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1akabekko-maruhiro

Aka Bekko, nisai, 38 cm, Maruhiro. €950,-

Showquality Bekko, sansai, female, 55 cm. Maruhiro. POA

Showquality Bekko, sansai, female, 55 cm. Maruhiro. POA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ginrin Tancho Maruhiro

Ginrin Tancho Maruhiro

Tancho Showa, nisai, Maruhiro

Tancho Showa, nisai, Maruhiro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op veler verzoek hebben we bij Kanno weer tosai goshiki kunnen handpicken! De lichtste exemplaren met de mooiste patronen zwemmen binnenkort weer in Groningen rond. Wij hebben goede ervaringen met Goshiki van Kanno. In ons harde water zal het grijs snel opkomen. Voor wat variatie bowlen we ook nog enkele jumbo tosai sanke.

 

tosai-goshiki-kanno

Tosai Goshiki, Kanno. €295,- p.st.