Japanreis 2014 – 2 – Noord Japan

Wat vooraf ging: deel I Reisverslag van Zuid Japan

Dag 7: 8 februari 2014
DAINICHI, MARUHIRO & ISA KAZUHIKO

In het Niigata gebied liggen de kwekers niet zo ver van elkaar als in het Zuiden, dit betekent minder lange autoritten en meer kwekers op één dag bezoeken! We starten de dag bij Dainichi. Vandaag viel ons het voorrecht ten deel om hier te mogen handpicken uit zijn jumbo tosai van 6 – 8 maanden!

We selecteren de 13 besten, ze zijn circa 25-30 cm. Deze jumbo tosai zijn niet gesexed, dus 50 procent kans op een vrouwtje. Van vele door ons geselecteerde jumbo tosai moet het sumi nog opkomen. Er zitten een aantal tancho showa tussen. Bij elke vis zit een certificaat van Dainichi Koifarm.

IMG_6748 showad4 IMG_6756s IMG_6766s IMG_6768s IMG_6774s IMG_6776s IMG_6779s IMG_6783s IMG_6787s

maruhiroI

Nisai mix, Maruhiro. Prijs tussen €295,- en €395,- p.st.

Zoals ieder jaar bezoeken we de goedlachse Maruhiro. Voor de variatie selecteren we een paar aparte soorten, waaronder shusui, mukashi en enkele ginrin variëteiten.

maruhiroII

Nisai mix, Maruhiro. Prijs tussen €295,- en €395,- p.st.

Isa Kazuhiko
We vervolgen onze koihunt met een bezoek aan een kleine kweker, Isa Kazuhiko (ook wel bekend als Isa Maruyo). Hier komen we graag. We hebben vaker bij deze kweker gekocht, één ervan heeft vauit de verkoopbak een week erna de eerste prijs op een koishow gewonnen. De vissen zijn vaak wat kleiner, vanwege zijn beperkte mudpondruimte Isa Kazuhiko, maar de kwaliteit is hoog.

 

koihuisik

kazuhikoI

Nisai mix 1, Isa Kazuhiko Prijzen tussen €250 en €395,-

KazuhikoII

Nisai mix 2, Isa Kazuhiko Prijzen tussen €250 en €395,- (Muv Goshiki)

showqualitygoshiki

Showquality Goshiki, female, Isa Kazuhiko. SOLD

sneeuw

Dag 8: 9 februari 2014
SHINODA, HIRASIN & MARUHIRO

We beginnen de dag bij Shinoda, doitsu en ginrin specialist. Dit jaar won deze kweker meerdere prijzen op de All Japan Koishow, o.a. de 80 bu Sakura prijs voor een Ginrin Shiro Utsuri.

sakura

80 bu Sakura Prize Ginrin Shiro, Shinoda.
All Japan Koishow 2014

Voor een zoekopdracht selecteren we enkele doitsu. Omdat we zijn ginrin vissen ook bijzonder mooi vinden, maken we de mix compleet met een aantal ginrin vissen.

shinoda

Shinoda, nisai mix I. Prijs tussen €295,- en €495,-


Shinoda, nisai mix II. Prijs tussen €295,- en €395,-.

 

 


Hirasin, nisai mix. Prijs  €325,- per stuk. Muv HQ Kumonryu & Ginrin Mukashi: € 495,-


Bij Maruhiro worden nieuwe nisai binnengebracht…


Maruhiro, nisai mix. Richtprijs €395,-


Nisai mix, Maruhiro. Richtprijs €395,- (Shiro Utsuri gereserveerd)


Showquality Kumonryu, female, Maruhiro. (verkocht)

Dag 9: 10 februari 2014
MARUSAKA, KANNO & HOSOKAI

Voor onze eerste aankopen van vandaag gaan we naar Marusaka. We kochten bij deze veelzijdige kweker een kleurrijke tosai mix.


Marusaka, tosai mix


De hond van kweker Kanno

Om 11.00 uur hebben we een afspraak bij Kanno. We mogen handpicken uit zijn tosai, dit kan alleen op afspraak omdat hij dan de dagen ervoor zijn vissen niet voert. Kanno Koifarm is een relatief kleine kweker, die onder Japanse kwekers hoog gewaardeerd wordt om zijn goede kwaliteit. De laatste jaren scoort hij bij de koishows hoge ogen met zijn goshiki. Uit zijn tosai bassin kiezen we de 15 mooiste goshiki uit, veel ervan zijn zo licht dat het net kohaku lijkt. Zo zien we ze het liefst, de grijze kleur verschijnt later in het harde Nederlandse water vanzelf.

HQ tosai Goshiki, Kanno. Prijs €295,-

Als laatste kweker van deze reis bezochten we Hosokai, waar we een paar nisai hebben gekocht, waaronder platinum, asagi (met kado gin) en aka matsuba.

 

IMG_8134sIMG_8128s

 

Mocht je één van onze aangekochte vissen willen reserveren, stuur dan een mail naar [email protected].

Na ons bezoek aan Hosokai zijn we om half 5 op de trein gestapt naar Tokyo. Voor de laatste nacht hebben we een hotel vlakbij het vliegveld geboekt. Vanwege de hevige sneeuwval in Tokyo rijden er geen Shinkansen (hogesnelheidstrein) van Tokyo naar het vliegveld. Met een stoptrein tussen de forenzen komen we met veel vertraging uiteindelijk rond 22.00 uur gaar en hongerig in ons hotel aan …  :-(

————

Inmiddels zijn we terug in Nederland. De laatste dagen van onze koihunt waren lang en zwaar, het reisverslag liep daardoor een beetje achter. We kijken terug op een geslaagde reis, we hebben veel mooie dingen gezien en beleefd en weer een aantal nieuwe kwekers bezocht. Hartelijk dank voor de leuke reacties die we hebben gekregen op ons reisverslag!

In totaal hebben we deze reis ruim 400 vissen aangekocht, stuk voor stuk handpicked. De vissen uit het Noorden komen eind februari binnen, de vissen uit het Zuiden begin maart.