Japanreis november 2010
Begin november 2010 waren we in Japan om een nieuwe collectie koi in te kopen. Hierbij het verslag van deze inkoopreis inclusief de foto’s!
Dag 1: Nagaoka, 4 nov 17.00 (japanse tijd)
Na een soepel verlopen reis van ruim 20 uur zijn we aangekomen in ons hotel in Nagaoka. Deze plaats ligt in het Niigatagebied, de bakermat van de Japanse koi. Van hieruit houden we je de komende week op de hoogte van onze aankopen.
Dag 2: ikeage bij Yamazaki en koihunten bij Maruhiro, Marusaka
Onze eerste inkoopdag begint met een ritje in de bergen en het leeghalen van een sansai mudpond van de kweker Yamazaki. Het weer is een beetje miezerig, maar het is altijd weer spannend om te zien, wat er allemaal uit dat troebele water tevoorschijn komt.
Na de ikeage bij Yamazaki bezoeken we kweker Hirasawa, bekend om zijn grote chagoi´s. We vinden daar echter niet de vissen die we zoeken. Meer succes hebben we bij zijn zoon Maruhiro, die sinds een aantal jaren een eigen koihuis heeft op hetzelfde terrein.
Hier hebben wij een bowl met chagoi en soragoi gekocht (met en zonder ginrin) die wij onder meer nodig hadden voor enkele zoekopdrachten.
Vervolgens vulden wij hier een bowl met drie showa´s met veel zwart, een mukashi ogon, een doitsu gin mukashi, nog een soragoi en een kohaku. De ochiba leek ons geschikt voor één van de zoekopdrachten, evenals de ginrin karasugoi.
In een naastgelegen bassin viel ons oog als eerste op een paar sanke´s en een showa van zeer hoge kwaliteit. Dieprood en inktzwart op een sneeuwwitte huid. Een tancho showa in ontwikkeling, een vette ginrin kohaku en een benigoi maakten deze laatste bowl compleet.
Via de kwekers Koda en Tsuna, waar wij verder niets hebben gekocht, kwamen wij uit bij Marusaka.
Hier was het weer scheppen geblazen. Deze kweker is gespecialiseerd in metallic doitsu varieteiten.
Eerst selecteerden wij een bowl met verschillende beni kikokuryu´s met daarbij een kikusui en twee doitsu platina´s.
De tweede bowl werd gevuld met nog twee kikusui´s, twee doitsu hariwake´s, twee doitsu sanke´s en een doitsu ginshiro utsuri. Tot slot bowlden we toch nog twee schubvissen, namelijk een ginrin platinum en een sanke. Deze laatste viel op door zijn ‘oog’patroon.
Dag 3: Yagenji, Isa Maruyo en Miyaishi
´s Morgensvroeg vertrekken we naar Yagenji. Bij deze kweker, waar wij vorig jaar nog mee de bergen in zijn geweest voor het afvissen van een mudpond, kopen wij bijna iedere keer wel enige vissen. En ook dit jaar slagen we weer met drie nisai van formaat.
Vervolgens bezochten wij meerdere kwekers in hetzelfde prachtige gebied, waar wij niets hebben aangekocht, zoals Iwashita, Sakai en Nagashima.
Bij Isa Maruyo met zijn vishuizen langs de rivier vonden we wel weer iets van onze gading. Go Sanke, waaronder enige doitsu en een beni kumonryu. Goed op kleur en een bijzonder mooie huidkwaliteit.
Weer op weg. Dit keer naar Miyaishi. Een kweker met buitenbassins rondom een traditioneel japans huis. Via een privébrug over de rivier kom je op een bijzondere locatie, waar het goed vissen uitzoeken is. We hebben daar goede zaken kunnen doen voor drie sansai vissen; een prachtige vier stap goshiki, een drie stap kohaku en een maruten kohaku.
Dag 4: Masaki, Shinoda en een stierengevecht
Masaki is langzamerhand een vast onderdeel geworden van ons reisprogramma. Met name vanwege de mooie shiro´s en asagi´s. Ook dit jaar selecteren wij weer 35 fraaie exemplaren young nisai. Verder bowlden we negen grotere nisai waarvan vier shiro utsuri (inclusief één tategoi) vier kuyaku´s en één asagi.
Via Conias, vervolgenden we onze zoektocht naar Shinoda. Voor enkele klanten waren we namelijk op zoek naar doitsu shiro utsuri´s. Dit is altijd een zeldzame variëteit, die maar weinig kwekers hebben, en Shinoda is er een van. En we hadden geluk. Uit de enkele die er rondzwommen hebben we de vijf mooiste geselecteerd. Twee doitsu showa´s waren ook te mooi om te laten zwemmen.
Na Shinoda bezoeken we Kyochan. Deze kweker die tot voor kort alleen nog maar voor de Japanse markt werkte, had prachtige kohaku’s zwemmen. Helaas waren de meeste vissen al verkocht. Wel een aanrader voor een volgende keer.
Deze middag bezoeken we het Japanse stierenvechten, een belangrijk evenement in Niigata. Ook een aantal kwekers bezitten hun eigen stier, die je meestal in een stal naast hun vishuis ziet staan. Hier komt echter geen stierenvechter aan te pas, maar zijn het de stieren die met elkaar de strijd aangaan, door elkaar proberen weg te duwen.
Op de terugweg hebben we nog de kwekers Yamajyu (Shusui, ochiba) en Sakazume (Goromo) aangedaan, maar niets gekocht.
Onderweg in de prachtige natuur in de bergen van Niigata.
Dag 5: Aoki, Kase, Hosokai en Hasegawa
Aangezien meerdere van onze klanten hadden gevraagd naar goshiki, hadden we deze ochtend vroeg een bezoek gepland aan Aoki, die met zijn bloedlijn de laatste jaren vele prijzen in de wacht sleept in deze variëteit. Bij aankomst bleek al gauw, dat we hier met de spreekwoordelijke neus in de boter waren gevallen. Aoki had namelijk net de dag ervoor zijn nieuwe oogst binnengebracht. Bakken vol goshiki’s waaruit we de eerste keus konden maken! Wij kochten er maar liefst tien schitterende nisai, waaronder twee doitsu en nog twee duurdere nisai, die ook wat groter waren.
Verder selecteerden wij nog een bowl met doitsu kohaku en d-ochiba, een ginka, een gin matsuba en tot slot nog iets heel bijzonders een saraza. Nee, niet de goudvis, maar dit is een varieteit die Aoki vroeger jaren heeft gekweekt, maar inmiddels mee is gestopt. Een toevalstreffer dus en een collectors item.
De Saraza is de tweede vis van rechts.
Tenslotte kochten wij bij Aoki een bowl met 20 kleine visjes om in de winter door te laten groeien.
Bij Suda, de volgende kweker op ons programma, konden wij niets vinden dus vervolgen wij onze weg naar Kase, waar we altijd wel aankopen. Zo ook deze keer. Een gemêleerde bowl is het resultaat van een half uurtje scheppen: een gin matsuba, beni kikokuryu, een mukashi ogon, een hi showa en tot slot vier echte`pearl´ ginrin: twee soragoi’s en twee ochiba’s.
Tussen de middag even lunchen in Oyiha. Deze foto bij het winkelcentrum willen wij jullie niet onthouden.
’s middags gaan we als eerste naar Hosokai. Ook hier selecteerden wij een aantal prettige kleine visjes om door te laten groeien in de winter.
Wij vervolgen onze weg naar Hasegawa, de kohakukweker. Het duurde even voordat de oude baas bij ons kon komen. Kort geleden heeft hij namelijk een hersenbloeding gahad tijdens het oogsten in een van de mudponds. Gelukkig is hij goed herstellende. Volgens eigen zeggen heeft hij weer voor tien jaar bijgetekend! De kwaliteit van de vissen was als vanouds en we maakten een mooie selectie van vier kohaku´s, twee sanke’s en een showa.
Voor het eind van de dag hadden wij het interview met Marudo gepland. Hij heeft de ontwikkeling van de tategoi beoordeeld die wij in het voorjaar hadden gekocht. Een en ander is op film vastgelegd en zal binnenkort te zien zijn op youtube. Marudo heeft toegezegd in het vroege voorjaar nog vijf VHQ tosai met certificaat voor ons te selecteren.
Tenslotte bowlde hij voor ons nog een paar topvissen, die jammer genoeg net even te duur waren.. Een azukari kohaku en de kohaku, die de volgende dag geveild zou worden op de Niigata Breeders Auction.
Dag 6: Koiveiling en een tweede bezoek aan Isa Maruju
Alweer de laatste dag van onze koihunt. Gelukkig hebben we vrijwel alles al binnen. Want vandaag wordt de Niigata Koibreeder’s Auction gehouden en nagenoeg alle kwekers zijn daar aanwezig. Toch hebben we ’s ochtends vissen bekeken bij Otsuka, Kaneke en Yoshinori.
Daarna zijn we zelf ook naar de veiling gegaan. Hieronder volgt een fotoimpressie van deze happening.
Voorafgaand aan de veiling staan de vissen in showvaten buiten opgesteld.
De vissen worden naar binnen gebracht.
De vissen liggen klaar om geveild te worden. Potentiële kopers doen een laatste ronde om de vissen nog even te bekijken.
De veiling kan beginnen. De bieders zitten tegenover elkaar opgesteld met tussenin een gangpad, waardoor de koi straks stuk voor stuk doorheen zal worden gereden.
De kohaku die kweker Marudo de dag ervoor nog voor ons had gebowld. Deze vis werd uiteindelijk geveild voor 1.000.000. yen, wat neerkomt op ongeveer 9000 euro. Een hoog bedrag, maar dit viel weer in het niet bij het topstuk van de veiling een Maruten Kohaku van Dainichi. Deze Kohaku is als duurste koi ooit van eigenaar verwisselt voor het fenomenale bedrag van 11.000.000 yen, bijna een ton in euro´s !!!!!!!
Na de veiling zijn we nog bij Hirasawa en Yamazaki langs geweest, waar we verder niets meer hebben gekocht.
Tot slot zijn we nog terug gegaan naar Isa Maruju, waar wij eerder deze week een schitterende yonsai doitsu hariwake hadden zien zwemmen. Deze vis stond nog steeds duidelijk op ons netvlies. Na een pittige onderhandeling met de kweker hebben we de vis samen met een al net zo mooie kuyaku als klap op de vuurpijl aangeschaft. Een mooie afronding van de koihunt van 2010!
Kort resumerend: tijdens deze koihunt hebben we een kleine 200 koi aangekocht. Al deze nieuwe aanwinsten komen op 29 november aan op Schiphol. Begin december organiseren we open dagen om de nieuwe koi te komen bekijken. Hierover later meer. Bij deze willen we alle geïnteresseerden danken voor hun belangstelling.
Op onze laatste dag van onze reis bezoeken we Tokyo. De foto’s van deze dag volgen later.