Japan 2015 – Zuid én Noord Japan – inkopen voor Grow Challenge 2015

Het voornaamste reisdoel van deze inkoopreis is het selecteren van hoogwaardige jumbo tosai, onder andere voor onze Grow Challenge. Lees meer over de Grow Challenge.

Dag 1, maandag 2-3-2015
Vandaag vertrekken we met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Osaka. De reis is bijzonder soepel verlopen, in ‘slechts’ 10 uur en 45 minuten vliegen we naar het land van de rijzende zon :-)

Dag 2, dinsdag 3-3-2015
We landen ‘s ochtends om 9.15 op Osaka en reizen per shinkansen (hogesnelheidstrein) naar Okayama. Daar komen we ook vroeger dan gepland aan, voor 13.00 uur staan we al in ons hotel. Alleen jammer dat het inchecken pas vanaf 16.00 uur mogelijk is :-(
Daarom gaan we maar meteen de tijd nuttig besteden en brengen direct een bezoek aan Momotaro.

Van die eerder genoemde zon is in Okayama weinig meer te merken, het regent hier enorm. Geen weer om buiten foto’s te maken, hopelijk hebben we qua weer morgen meer geluk.

Om erin te komen hebben we mooie selectie gemaakt uit een bassin vol jumbo tosai. We selecteren drie showa, een paar tancho’s en een ginrin kohaku.  Deze vissen zijn 29-34 cm en, op de ginrin Kohaku na, bestemd voor de Grow Challenge. De kop is eraf!

Meer informatie over de Grow Challenge staat elders op onze site.

Morgen worden twee nieuwe bassins vrijgegeven, hopelijk kunnen we daar ook nog een flink aantal uit selecteren voor de Grow Challenge. Morgenvroeg gaan we dus wederom naar Momotaro.

En zeer waarschijnlijk zullen we de dag erna ook bij Momotaro zijn, omdat dan op deze koifarm een tosai veiling wordt gehouden. Wellicht kunnen we ook die dag nog wat speciale tosai bemachtigen?

Dag 3, woensdag 4-3-2015
Vandaag een flinke slag geslagen voor wat betreft het aankopen van jumbo tosai voor de Grow Challenge. Uit de vanochtend vrijgegeven bassins selecteren we 24 jumbo tosai van gemiddeld 30-35 cm. Voornamelijk showa (daar was de meeste vraag naar) maar ook enkele shiro en kohaku. Er zijn nauwelijks sanke bij Momotaro dit jaar. Misschien hebben we morgen bij de auction nog geluk vwb deze variëteit.


De tancho showa uit de bovenstaande bowl komt uit een duurdere bak, deze hebben we als zoekopdracht voor een klant gekocht.

Dag 4 – 5-3-2015 – ‘Momotaro Koi Auction
De Momotaro Koi Auction vandaag is goed bezocht, veel koopkrachtige Aziaten komen vroeg in de ochtend met hun koffer (rechtstreeks van het vliegveld?) aan. Een aantal grote namen uit de koiwereld die aanwezig waren: Ryuki Narita, Shigeru Dainichi en Kiki Sutarki. Deze mannen bieden veel tegen elkaar op wat de prijzen erg opdrijft.
Het prijsniveau lag dan ook te hoog voor de vissen die we voor de Grow Challenge kunnen aanbieden.

IMG_1830

de te veilen koi komen binnen

 

IMG_1831

De koi worden verdeeld over verschillende bassins, waarna ze voor de start van de veiling goed bekeken kunnen worden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daisuke noemt in een rap tempo de geboden bedragen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hele ochtend werden kleinere vissen voor hoge bedragen geveild. Aan het eind van de ochtend komen de jumbo tosai aan de beurt. Daarna was het tijd voor de traditionele BBQ

De hele ochtend werden kleinere vissen voor hoge bedragen geveild. Aan het eind van de ochtend komen de jumbo tosai aan de beurt. Daarna was het tijd voor de traditionele BBQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bbq

Luc en Luc (Borgmans van Interkoi) – de enige niet Aziatische koidealers – genieten gezamenlijk van de traditionele BBQ van Momotaro. Hier staat onder meer Kobe beef (exclusieve, bijzonder malse, Japanse vleessoort van koeien die gemasseerd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het eind van de dag hebben we tien SHQ jumbo tosai (unsexed) gekocht, vijf sanke en vijf showa. Echte high end koi van deze kwaliteit worden bij de grotere koifarms zoals Sakai, Momotaro en Dainichi, vrijwel alleen nog maar via dit soort veilingen verkocht. Tosai van deze kwaliteit zal in Nederland weinig te vinden zijn! Deze vissen worden na binnenkomst apart geprijsd.

SHQjumbotosaiMomotaroKoiCentrumNoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jumbo tosai sanke & showa (unsexed), ca 35 cm, Momotaro.

Dag 5 – 6-3-2015: Taniguchi – en reisdag
We gingen de dag in met plannen om naar Taniguchi, Takigawa en Sakai Fish Farm te gaan. Het liep helaas een beetje anders, we zijn de hele dag bij Taniguchi geweest.
We hebben in het eerste vishuis zijn tosai bekeken, maar die vissen vonden we te klein voor de prijs die hij ervoor vroeg. In zijn pas nieuwe vishuis, weg van de andere, zwemmen zijn betere tosai rond.
Daar heeft Luc een, in onze ogen, perfecte 4 staps Maruten Kohaku gebowld. Deze jumbo tosai is 30 cm en 70 procent kans dat het een vrouwtje is. We mogen deze vis kopen, maar Taniguchi wil deze kohaku beslist nog een jaar op zijn farm houden. Dit houdt in dat deze kohaku een jaar in Azukari zal verblijven. Naar verwachting zal de vis na een jaar 50-55 cm zijn. Let op, er wordt geen garantie gegeven op de ontwikkeling en groei.

De prijs voor deze kohaku is fors, dus we hebben wat bedenktijd gevraagd. Dit zal één van de duurste vissen worden die we ooit gekocht hebben, bij verre de duurste tosai ooit. Maar eigenlijk koop je een nisai van 50-55 cm. Deze vis zien wij als een investering in de toekomst.

taniguchikohaku2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat aanvankelijk een ‘verloren dag’ leek door het lange wachten en de ongeorganiseerdheid bij Taniguchi kreeg door deze kohaku toch een verrassende en bijzonder positieve wending.

Luc Borgmans van Interkoi (BE) schreef over deze bijzondere koi een artikel op zijn site.

Aan het eind van de middag stappen we op de Shinkansen: we reizen in de avonduren naar het Noorden om overdag geen tijd te verliezen. Die treinreis van Zuid naar Noord, via Tokyo, duurt  bijna 7 uur.

Dag 6 – 7-3-2015: Niigata – Torazo, Maruhiro, Tazawa & Takahashi

In het Noorden beginnen we onze zoektocht bij Torazo, bekend om zijn hoge kwaliteit kohaku en sanke. We selecteren een paar schitterende jumbo tosai, ze variëren in maat tussen 20-30 cm. Vanwege het maatverschil zullen we deze koi na binnenkomst afzonderlijk prijzen. Richtprijs €250- €350,-.

torazo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torazo, jumbo tosai, 20-30 cm


 

 

maruhiro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maruhiro, nisai, ca 35-40 cm. Richtprijs tussen €300,- en €400,-

Voor een klant zijn we op zoek naar een vrouwelijke akame kigoi van ca 40 cm. Van dit formaat heeft Maruhiro ze niet zwemmen, maar hij bowlt ondertussen wel een werkelijk schitterende sansai Kigoi van 68 cm. Het ouderdier van deze vis meet maar liefst 95 cm, dus dat belooft wat! Op deze vis hebben we een optie genomen.

kigoi

Akame Kigoi, female, 68 cm, Maruhiro. SOLD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tazawa
Een bijzonder oude kweker is Tazawa, een mannetje van 80+. Echt nog een kweker van de oude stempel. Hij maakt zijn eigen koivoer, wat voor een penetrante lucht op de hele koifarm zorgt.
Hij heeft haijiro zwemmen, een unieke soort koi die je nauwelijks meer tegenkomt. We verwachten dat deze variëteit na deze generatie kwekers niet meer gekweekt zal worden. Het is een geschubte kumonryu. Vanwege het unieke karakter en persoonlijke smaak, heb ik de twee mooiste geselecteerd.

De witte vis op de foto is een HQ Matsukawabake, ook deze gaat mee naar Groningen.

tazawa

2 x Haijiro. Masukawabake verkocht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons oog valt vervolgens op een bassin vol met doitsu hariwake. Ook deze vissen kom je weinig tegen en vaak zijn ze niet mooi genoeg. Deze zijn mooi wit van kleur en hebben leuke patronen, het geel is nog lekker licht, dat wordt in Nederland snel genoeg donkerder. We selecteren de vijf mooisten en maken de doos vol met een ginrin kohaku, een tancho goshiki (!) en een doitsu showa.

 

tazawa2

Doitsu Hariwake €275,-. Tancho Goshiki verkocht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

takahashi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nisai mix, Takahashi. Tussen €250,- en €450,-

Aan het eind van deze dag is het tijd om de balans op te maken voor de twee opties die we nog open hebben staan, de sansai Kigoi van Maruhiro en de jumbo tosai Maruten Kohaku van Taniguchi.

De klant voor de Kigoi heeft een ‘go’ gegeven, dus die koop gaat door.
Ook de Maruten Kohaku van Taniguchi besluiten we te kopen. We zien het als een mooi avontuur om zo’n high grade tosai onder toeziend oog van de kweker op te laten groeien. Als de vis zich zo ontwikkelt als wij verwachten, en als het daadwerkelijk een vrouwtje blijkt te zijn, zal de waarde van deze koi flink toenemen. Een gok dus, maar wel eentje die de moeite zeker waard is.

Dag 7: Nagoshi time

We staan vroeg op, want Nagoshi ligt op flink wat kilometers van Nagaoka. Nagoshi’s kweekt verschillende variëteiten, maar heeft zich gespecialiseerd in Sanke, Asagi en Yamabuki.

Een blik in één van de binnenbassins van Nagoshi

Uit zijn bassin met Sansai vissen, kiezen we twee flinke Sanke’s, beide female, ca 65 cm, uit de hybrid bloodline. Deze hebben mooie bodies en zullen groot worden.

sanke1nagoshifemale

Sanke 1, Nagoshi, sansai, female, 65 cm. Hybrid bloodline

sanke2nagoshifemalesansai62cm

Sanke 2, Nagoshi, sansai, female, 62 cm. Hybrid bloodline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de lunch nemen we een kijkje in het tosai huis van Nagoshi. Hij heeft superzuivere tosai Yamabuki en Mukashi ogon zwemmen. Dat dit kwaliteitstosai zijn blijkt wel uit het feit dat hij met zijn Yamabuki al twee keer de eerste prijs in ‘best in variety’ op de All Japan Young Koi Show heeft gewonnen.

De tosai mukashi ogon zijn van Matsue. Met deze kweker heeft Nagoshi een collegiale samenwerking. Matsue krijgt jongbroed Yamabuki Ogon van Nagoshi en Nagoshi krijgt jongbroed Mukashi Ogon van Matsue. Verder is de zoon van Nagoshi vijf jaar ‘in de leer’ geweest op de koifarm van Matsue.

Uit dit bassin hand picken we 13 tosai tateshita Yamabuki Ogon en 13 tosai Mukashi Ogon in de afmeting 15-20 cm. Bij de selectie letten we erop dat ze allemaal schone koppen hebben én een egaal netpatroon. De Mukashi Ogon van Matsue staan bekend om zijn snelle groei, deze vissen knallen alles voorbij en kunnen gigantisch groot worden. In dit bassin zwemmen ook de tategoi van Nagoshi, hiervan selecteren we twee showa’s, een sanke en een kohaku.

 

mukashiyamanagoshi

Hand picked tateshita tosai Mukashi en Yamabuki Ogon, Nagoshi. ‘Will grow very big!’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 8:

Bij Marudo selecteren we nog een aantal schitterende jumbo tosai Sanke die ook in onze groeivijver kunnen opgroeien. Dit zijn de laatste aankopen van deze reis.

sanke3marudo

Jumbo tosai Sanke Marudo

Jumbo tosai Sanke Marudo

Jumbo tosai Sanke Marudo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sanke5marudo

Jumbo tosai Sanke Marudo

sankemarudo

Jumbo tosai Sanke Marudo