Japanreis 2013 – vervolg – Zuid Japan

Japanreis februari 2013, deel 2

Dag 5: 8 februari, reisdag
We reizen per Shinkansen (hogesnelheidstrein die een snelheid van maar liefst 300 kilometer per uur kan halen) van Noord, via een overstap in Tokyo, naar Zuid. In het Zuiden verblijven we de eerste nachten in Okayama.

Dag 6: 9 februari. Momotaro – Taniguchi
Vandaag gaan we naar Momotaro, op zoek naar jumbo tosai van de Mako-bloedlijn en naar offspring van Lion Queen: de jumbo champion van de All Japan Koishow. We worden verwelkomd en begeleid door Daisuke Maeda (de zoon van.)

Bekijk de filmpjes die we, een week voor ons bezoek aan deze koifarm, op de All Japan Koi Show in Tokyo maakten van Momotaro koi.

Nadat we de ouderdieren hebben bewonderd, zoeken we in het meest afgelegen koihuis drie VHQ jumbo tosai showa, offspring van Lion Queen, uit. Twee daarvan op bestelling, dus deze zijn reeds verkocht. Van de derde Lion Queen offspring hebben we nog geen foto beschikbaar, dat blijft nog even een verrassing :-). Eveneens op verzoek selecteren we een VHQ kohaku uit de Mako bloedlijn.

IMG_3731

VHQ jumbo tosai Mako Kohaku, ca 35 cm. SOLD

 

IMG_4149

VHQ jumbo tosai showa, offspring Lion Queen SOLD

 

IMG_4191

VHQ jumbo tosai Showa, offspring Lion Queen SOLD

Na het selecteren van de offspring van Lion Queen gaan we naar een ander koihuis, waar we een fraaie mix jumbo tosai van de Mako bloedlijn selecteren. De showa van ca 45 cm is de grootste tosai die we tot nu toe hebben gezien. Onderstaande viershowa zwemmen vanaf eind februari in Groningen rond.

 

momotarojumbotosai

HQ jumbo tosai 35-45 cm, Momotaro, Mako Showa. Offspring Lion Queen (incl.cert)

Na al dit jumbo tosai geweld :-) reizen we in volle vaart door naar Taniguchi, een nog relatief jonge, maar succesvolle en veelbelovende koifarm. Ze maken gebruik van de serieuze bloedlijnen van Momotaro, Matsue en Sakai. En dat is te zien aan hun tosai! We starten in het eerste koihuis met de selectie van een goshiki mix, we kiezen een aantal zeer lichte (nee, dit zijn geen kohaku :-) en wat donkere. Allemaal voorzien van dik beni en mooie, speelse patronen.

Daarnaast selecteren we nog enkele kohaku en een paar bijzonder fraaie en forse jumbo tosai Sanke van ca 30-35 cm (helaas geen foto, maar wel een filmpje). Het wit van deze sanke is echt sneeuwwit.

goshikitaniguchi

HQ jumbo tosai goshiki 25-30 cm Taniguchi €295,-

Dag 7: 10 februari. Omosako en Yamatoya:

Shiro time!!

‘s Ochtends extra vroeg op. We checken uit in ons hotel in Okayama en hebben twee lange autoritten zuidwaarts voor de boeg, eerst naar Omosako en vervolgens naar Yamatoya.

Bij Omosako aangekomen, laten we hem eerst de ontwikkeling van onze VHQ nisai shiro utsuru van vorig jaar zien. Hij was enthousiast over de ontwikkeling en grapt dat hij ons deze koi veels te goedkoop heeft verkocht…
Op zoek naar soortgelijke toppers selecteren we voor zoekopdrachten eerst een aantal mooie female nisai. Wat een voorrecht om uit een bassin met zulke hoge kwaliteitskoi te mogen kiezen!! Van de mooiste exemplaren maken we foto’s waarna het woord aan onze klanten is.

 

IMG_3886s

VHQ shiro utsuri, Omosako, nisai, female, 45-55 cm met cert. SOLD

 

0IMG_3920s

VHQ shiro utsuri, Omosako, nisai, female, 55 cm met cert. €1595,-

IMG_3898s

VHQ shiro utsuri, Omosako, nisai, female, 55 cm met cert. €1595,-

 

0IMG_3789s

Shiro utsuri, Omosako, nisai, 45 cm. €695,-

 

 

0IMG_3799s

Showa, Omosako, nisai, 45 cm. SOLD

IMG_3852

VHQ Shiro Utsuri, Omosako, nisai, female 45-55 cm. Incl. cert. SOLD

IMG_3865

Bij Omosako handpicken we tenslotte nog een doos tosai, we kiezen veelal lichte shiro utsuri’s met onderliggende sumipatronen. Dat diepliggende, onderhuidse sumi zal in ons harde Nederlandse water ongetwijfeld snel naar boven komen. Een tosai shiro moet je dan ook durven kopen :-)!

shiros

Tosai shiro utsuri, 20-25 cm, Omosako. € 250,- p.st.

We nemen afscheid van Omosako-san, het was de hoogste tijd om onze reis voort te zetten naar de volgende kweker: Yamatoya. Vorig jaar kochten we bij hem een doos hq tosai kohaku, maar dit jaar had hij alleen maar tosai sanke. Aangezien we al aardig wat tosai sanke hebben gekocht, besluiten deze keer niets aan te kopen.
Het is al donker wanneer we richting het zuidelijkste schiereiland Kyushu rijden. Rond 23.00 komen we aan in het sjieke Green Rich Hotel in Fukuoka.

Dag 8: 11 februari: Okawa

Van het luxe hotel hebben we weinig kunnen genieten, om 7.30 staat onze bus alweer klaar voor de laatste dag van onze laatste koihunt. We komen vroeg aan bij de Okawa broers. Eén van hun specialiteit is kohaku met de Sensuke bloedlijn. Voor ons wordt een hq tosai go sanke bassin afgenet. Al deze tosai worden stuk voor stuk aan een kritische selectie onderworpen.

Na een eerste selectieronde volgt een tweede selectie. De tosai met de mooiste patronen worden uitgepikt en kunnen vanaf eind februari bewonderd worden in Groningen.

okawagosanke1

HQ tosai go sanke (sensuke bloedlijn)

okawagosanke2

HQ tosai go sanke. Okawa (sensuke bloedlijn)

Rond 14.00 uur zijn we klaar bij Okawa. Na de lunch brengt  één van de Okawa broers ons naar het  station. We pakken de trein naar Osaka, waar komen we om 19.00 uur aankomen. Onze laatste nacht van deze Japanreis verblijven we in een hotel dichtbij Kansai Airport.

Dag 9: Terugreis Osaka – Amsterdam
Op 12 februari vliegen we terug van Osaka, Kansai International Airport naar Amsterdam. We kijken terug op een succesvolle inkoopreis, waarbij we vele variëtieten hebben kunnen bemachtigen. In totaal hebben we 250 koi gekocht. We hebben vele leuke reacties op ons verslag en op onze aankopen mogen ontvangen, waarvoor onze hartelijke dank.

De eerste zending met de aangekochte koi uit het noordelijke gedeelte Niigata, kwam aan op 21 februari.

De tweede zending met de aangekochte koi uit het Zuiden komt op vrijdag 1 maart aan. Op zaterdag 2 maart kunt u de nieuwe koi komen bekijken.