Japanreis 2013 – ‘Rondje Japan’ – bezoek Noord én Zuid

Koi Centrum Noord reist van het noorden (Niigata) naar het zuiden (Okayama/Hiroshima) van Japan om een nieuwe koi collectie samen te stellen.

Dit jaar reizen we zowel naar het Noorden (Niigata) als naar het Zuiden van Japan. Maar eerst bezoeken we de gerenommeerde All Japan Koi Show in Tokyo, Waar we de mooiste koi van de wereld mogen aanschouwen.

Dag 1:  1 februari 2013. Aankomst in Tokyo en bezoek aan Ueno Park
Na een voorspoedige vlucht zijn we weer in Tokyo.  In levendige wijk Ueno hebben we een hotel geboekt. Daar zitten we dichtbij Ueno Park, een heerlijk rustig stukje Tokyo. Hier komen we ‘s middags even bij van de vlucht en het tijdsverschil….

IMG_2951s IMG_2961s

Dag 2 en 3: Bezoek aan de All Japan Koi Show 2013 (AJKS2013)
Omwille van de lengte van dit reisverslag, hebben we onze weergave van deze indrukwekkende show op een aparte pagina gezet.
Nadat we op de koishow de meeste vissen wel hebben bewonderd, reizen we naar het noorden van Japan (Niigata). We zijn helemaal in de juiste stemming om zelf nieuwe koi te gaan handpicken.

fivestoriedpagoda-asukasatemple

Five storied pagoda, Asukasa temple, Tokyo

 

Dag 4: Eerste dag Niigata: Katsumi en Kase
In Niigata is het een stuk kouder als de 19 graden in Tokyo. Hier ligt het sneeuw in meters hoog langs de kant van de weg. Gelukkig zijn we hier qua kleding goed op voorbereid.
De eerste kweker die we bezoeken is Katsumi. Hier zoeken we een mooie mix (20 – 25 cm) met verschillende variëteiten uit . Onder meer Aka Matsuba, Ochiba en Doitsu Hariwake.

 

katsumi

Katsumi mix, €95,- p.st.

Bij Kase selecteren we eerst twee HQ koi: een bijzonder mooie lichte Gin Matsuba en een Doitsu Platinum ogon. Daarna scheppen we nog een aantal doitsu variëteiten uit zijn bassins.

kase

Kase mix, doitsu variëteiten €275,-

Dag 2: Nagoshi
Om deze kweker te bereiken, moeten we eerst een flink stuk zuidwaarts rijden. We vertrekken vandaag dan ook extra vroeg. De rit naar deze kweker is al de moeite waard, we rijden langs de Japanse kust naar de Toyama prefecture. Nagoshi kweekt met ouderdieren van onder meer Matsue en Okawa. Sanke is Nagoshi’s specialiteit, maar ook zijn asagi staan zeer hoog aangeschreven.

De vissen die wij hebben geselecteerd hebben een ongekende huidkwaliteit, met name die van de sanke’s.

logonagoshi tweeasagi hiasagi sanke mukashi sanke2 asagi sanke3 karashi sanke4 mukashi2 asagi2 mukashi3 shiro kohaku kohaku2 sansaisanke sanke5 sanke6 shiro2 kohaku3 sanke7 asagi3 chagoi kohaku4 https://koicentrumnoord.nl/wp-admin/post.php?post=666&action=editluc

Het uitzoeken van bovenstaande koi heeft de hele ochtend in beslag genomen. Naderhand nodigt de uiterst vriendelijke Nagoshi ons uit voor een lunch in een nabijgelegen restaurant. Dit slaan we niet af. Na de lunch reizen we terug noordwaarts naar Niigata. Daar aangekomen bezoeken we nog een aantal kwekers waar niet de kwaliteit zwemt waar wij naar op zoek zijn.

Dag 3: Nagashima, Maruhiro, Isa Maruyo, Marusei

De derde dag van onze koihunt start bij Showakweker Nagashima. Hij kweekt showa met de Momotaro bloedlijn. Als eerste bekijken we Nagashima’s nisai. We pikken er een bijzondere goromo showa uit en daarbij een tweetal grotere nisai showa. Daarnaast selecteren we nog een aantal andere nisai showa met leuke patronen. In het naastgelegen bassin valt ons oog op een, in onze ogen, sansai. Eenmaal gebowld blijkt het een jumbo nisai te zijn en het is ook nog eens een vrouwtje. Met deze potentiële jumbo maken we de deal bij Nagashima rond.
wegmetsneeuw koihuisnagashima nagashima hqshowa showa1 showa2 showa3 bowlshowa

Bij Maruhiro (de zoon van Marusei beter bekend als Hirasawa) worden we allerhartelijkst ontvangen, want de kweker herkent ons meteen van eerdere bezoeken. Ook spreekt Maruhiro redelijk Engels, wat de communicatie nogal wat vergemakkelijkt. We leggen uit dat we voor een klant een chagoi zoeken, het liefst nisai van ongeveer 50 cm met een zeer goede groeipotentie. Daarvoor zijn we bij hem aan het juiste adres, hij gebruikt ouderdieren van zijn vader. Hirasawa staat bekend om zijn jumbo chagoi. Maruhiro gaat voor ons aan de slag, hij net een paar exemplaren uit zijn bassin die binnen het opgegeven budget passen. Luc is nog niet helemaal tevreden, hij neemt zijn net over en kiest een tweetal andere uit. Helaas valt dit niet meer binnen het budget, maar als we beide nemen, komen we op een acceptabele prijs uit. Beide chagoi zijn nisai female en zijn nu ca 55 cm. Beide hebben een goede groeipotentie!

lucmaruhiro chagoi maruhiro 2

 

sansaishowa

Sansai Showa, Maruhiro. €3995,-

 

hi asagi maruhiro

Hi Asagi, nisai, Maruhiro. toekomstige jumbo!

logomaruhiro

We vervolgen onze reis naar de volgende kweker: Isa Maruyo. Om te beginnen selecteren we een doosje met verschillende soorten, waaronder goshiki en goromo.
Aansluitend pikken we uit het naastgelegen bassin een leuke nisai mix met onder andere goshiki en showa.

 

isamaruyo

Isa Maruyo
isamaruyomix

Mix Isa Maruyo €95,- p. st.

isamaruyomix2

Mix Isa Maruyo, €395,- p.st.

 

 

winter1 winter2

Marusei is de laatste kweker die we deze dag bezoeken. Marusei, beter bekend als Hirasawa, kweekt vele soorten. We slagen er dan ook in om een mooie mix samen te stellen, met name de kwaliteit van de kuyjaku valt ons op.

welcome kujaku ginshiro ginrinkigoi kujaku2 soragoi platinum

 

Dag 4: Marusaka en Oofuchi

Op onze laatste dag in het Niigata gebied bezoeken we verschillende kwekers: Bij Marusaka en Oofuchi vinden we wat van onze gading.

marusakamix

Nisai mix Marusaka, tussen €295,- en €395,- p.st.

De koihuizen van Oofuchi liggen hoog in de bergen. We hebben de afgelopen dagen nogal wat sneeuw gezien. Hierbij een paar sneeuwplaatjes.

 

winter2

 

winter1

 

Eenmaal aangekomen bij Oofuchi blijkt dat hij nog vele aparte tancho’s heeft zitten. We selecteren de mooiste: onder meer een tancho hariwake en een tancho shusui.
Ondertussen is het donker geworden, dit zijn dan ook onze laatste aankopen in Niigata.

De volgende dag reizen we naar het Zuiden, waar we onze inkoopreis vervolgen.