6-2-2016: Grow Challenge 2016 from jumbo tosai to nisai

Grow Challenge – from jumbo tosai to nisai

In maart vertrekken we richting Zuid Japan om weer de mooiste jumbo tosai te handpicken voor onze groeivijver. We gaan later dan de meeste dealers, omdat we de ervaring hebben dat, na een aantal selectieronden, later in het seizoen de betere tosai beschikbaar komen. We richten ons op hoogwaardige jumbo tosai met goede groeipotentie. We starten onze trip bij Momotaro, waar we – net als vorig jaar- hopelijk ook weer een veiling mee kunnen pikken.

Ook bezoeken we Taniguchi, waar onze Yondan Kohaku in Azukari verblijft. De vis is afgelopen jaar van 30 – 52 cm gegroeid. Een mooi resultaat, we zijn erg benieuwd om de ontwikkeling van de vis in levende lijve te zien…

Onze verdere reis is nog niet helemaal uitgestippeld. We zijn van plan om Takigawa, Ogata, Ueno en Okawa te bezoeken, maar eenmaal daar kunnen de plannen altijd weer wijzigen.
update 26-2: Ueno en Okawa zijn vwb jumbo tosai uitverkocht, die kwekers gaan we niet meer bezoeken.
Na een paar dagen in het zuiden, zijn we van plan naar het Noorden (Niigata-gebied) te reizen – we vliegen terug vanaf Tokyo.

Wat betreft de Grow Challenge voor 2016. Vorig jaar konden de deelnemers via een loting hun eerste, tweede en derde voorkeur doorgeven. Dit jaar gaan we het anders doen: we zullen de aangekochte vissen, geschikt voor de groeivijver, eerst mailen naar de mensen op de speciale Grow Challenge maillijst. Vervolgens publiceren we de koi online. Zowel voor de maillijst als de website hanteren we het uitgangspunt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Wilt u ook op deze Grow Challenge maillijst komen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Nog even de specificaties van onze speciaal hiervoor gebouwde groeivijver:
De verwarmde, overkapte groeivijver is bijna 100 kuub, en is in alle opzichten de ideale vijver om maximale groei en ontwikkeling van koi mogelijk te maken. Een grote trommelfilter en 2 grote bakkishowers worden aangestuurd door een FlowFriend pomp van 70 m3/uur. Deze zorgen voor een optimale waterkwaliteit en zuurstofhuishouding. Verder zal de temperatuur de hele zomer tot een optimum worden verward van zo’n 24 graden. Er zullen maximaal 45 jumbo tosai in deze vijver opgroeien, waarmee we circa 2 kuub per vis aanhouden.

We gaan in maart naar Japan omdat later in het seizoen de beste tosai beschikbaar komen. Hoe later in het seizoen, des te meer selectieronden deze koi hebben doorstaan, des te hoger de kwaliteit van de vis.
Deze jumbo tosai (van ca 30 cm) mogen, tegen een vergoeding van €50,- per maand, in onze verwarmde XL groeivijver verblijven. In de zomer zal deze groeivijver zo’n 24 graden zijn. In het naseizoen haal je vervolgens een hoge kwaliteits nisai (van ca 50-55 cm) op voor een wel zeer aantrekkelijke prijs.
Op deze manier is het voor mensen, die niet de juiste opgroei omstandigheden hebben (niet verwarmde vijver, te weinig kuub per vis) mogelijk om toch de maximale ontwikkeling uit een jumbo tosai te halen. Want juist de beginjaren zijn essentieel voor de ontwikkeling van de koi.