Japanreis 2009

Eind oktober 2009 reisden we af naar het Niigatagebied in Japan om weer de mooiste koi´s eigenhandig te selecteren. De meeste kwekers hadden de mudponds net leeggehaald, dus wij
hadden vrijwel overal de eerste keuze. Dit jaar hebben we extra veel showa´s ingekocht. Naast de ruime collectie grotere vissen hebben we ook zo´n 70 kleinere vissen van hoge kwaliteit geselecteerd.

Dag 1: Yamazaki, Myatora, Yagenji en Sakai
De eerste dag begon goed met een bezoek aan Yamazaki. Daar zagen we twee prachtige Kuyjaku´s en een mooie Goshiki. De vissen zijn circa 50 cm hebben een mooie body met een goede huidkwaliteit, echte HQ koi!

 

Bij Yamazaki

Goshiki en Kuyjaku van Yamazaki

Vervolgens bowlden we bij Miyatora vier mooie nisai Showa´s en een Hi Utsuri.
Een van de Ginrin Showa´s is van dermate hoge kwaliteit dat deze een goede kans maakte om Oyagoi te worden. Deze vis wilde de kweker dan ook niet zomaar kwijt, na een pittige onderhandeling hebben we deze prachtige Showa wel weten te bemachtigen.

Miyatora

 

Showa, Miyatora

Hi Utsuri, Miyatora

HQ Ginrin Showa, Miyatora

Na de lunch bezochten we Yagenji. Deze kweker staat bekend om zijn goede kwaliteit Ginrin vissen. Daar hebben we tien nisai´s gekocht met een flinke body. Twee kikusui´s, twee chagoi´s, twee shiro utsuri´s, twee kohaku´s, één doitsu kohaku en één showa.

Yagenji

Yagenji

Yagenji

Bij de zeer gerenomeerde kweker Sakai kochten we eveneens een nisai mix, met één Tancho Showa, één Sanke, één Shiro Utsuri en maar liefst vier Showa´s (helaas geen bruikbare foto’s).

Dag 2: Marudoh, Sakazume, Aoki
Bij Marudoh, één van de vooraanstaande Go Sanke kwekers, konden we op de vroege ochtend meteen flink aan de bak. Uit een bak met honderden young nisai vissen hebben we veertig mooie Go Sanke´s (Kohaku, Sanke, Showa´s) met diverse Tancho´s geselecteerd. Deze vissen hebben het formaat 20 – 35 cm.

Small nisai mix Marudo

Daarna viel ons oog op een VHQ sansai Shiro Utsuri van 65 cm. Het patroon is uitgebalanceerd en mooi symetrisch. Het sumi van deze koi ligt nog gedeeltelijk onderhuids, maar de verwachting is dat het sumi in ons hardere water snel door zal komen, een echte topvis!
Ook bowlden we een Cream Ogon, een vanillekleurige Ogon. Eén van onze klanten is al een tijdje op zoek naar deze variant. We nemen een optie op de vis en maken foto´s die we naar de desbetreffende klant sturen.

Marudo, Cream Ogon & Shiro Utsuri, sansai

Bij Sakazume, Goromo-kweker bij uitstek, kochten we naast een mooie Goromo ook een Shiro Utsuri, een Maruten Sanke en een Kohaku. Door de goede ervaringen met de yamabuki´s van deze kweker, hebben we de deal rondgemaakt met vier citroengele Yamabuki´s.

Sakazume

Aoki is de volgende kweker die we bezoeken, bekend om zijn metallic en doitsu variëteiten. Daar hebben we twee doitsu Ochiba´s gekocht, twee doitsu Hariwake´s, één Beni Kikukuryu, één Kujaku een Tancho Goshiki en een zeer fraaie Doitsu Sanke.

Aoki

Met Aoki sr

Mixed nisai, Aoki

Dag 3: Kase en Hosokai
´s Ochtends bezoeken we Kase, specialist in kwaliteitsshowa´s en doitsu. We kochten drie Showa´s, waarvan twee HQ nisai met nu al een lengte van 50-55 cm, dat belooft wat voor de toekomst! Ook kochten we bij Kase een mooie Doitsu Showa.

Genieten bij Kase

HQ Showa, Kase

Hosokai is de volgende kweker op ons programma. Daar hebben we een mooie mix gebowld, waaronder een lichtgekleurde Asagi met een goede huidkwaliteit en prachtige Doitsu Shiro Utsuri.

Hosokai

Nisai, mixed, Hosokai

Dag 4: Masaki, Marudoh, Maruhiro en Hirasawa
Na een paar dagen mooi weer, regent het vandaag :-(. Bij Masaki staan we in een buitenbak wat onhandig onder de paraplu te scheppen naar sneeuwwitte Kumonryu´s en Shiro´s, de specialiteit van Masaki. De kweker komt al snel met een goede oplossing. In zijn eigen vijver heeft hij ook nog een selectie van dezelfde soorten apart zwemmen, deze waren nog mooier, dus de doos wordt voor de helft volgemaakt met de vissen die de kweker zelf heeft uitgezocht.

Masaki

We bezoeken Marudoh voor de tweede keer, de klant voor de Cream Ogon heeft inmiddels een go gegeven, dus de optie wordt definitief gemaakt. Tijdens het wachten valt ons oog op een heel aparte vis, een Kage Showa. Deze soort is zeer zeldzaam, maar vrij prijzig, dus we houden hem in overweging.

Bij Maruhiro krijgen we meteen een biertje in onze handen gedrukt. Daar zien we een mooie Mukashi Ogon zwemmen. Het is de enige die hij heeft van die variëteit, dus vraagt hij de hoofdprijs.
De vader van Maruhiro, Hirasawa, heeft een koihuis in een naastgelegen pand. Hij heeft een paar Mukashi Ogons zwemmen, en zoals verwacht, beter geprijsd. We kiezen de mooiste uit met een heel regelmatig schubpatroon en fukurin. We maken de doos vol met een feloranje Aka Matsuba, een Tancho Showa, een Maruten Showa en een forse Yamabuki.

nisai Maruhiro

Dag 5: Mudpond afvangen, Yagenji en nog een laatste bezoek aan Marudoh
Onze laatste dag in Oyija staat in het teken van het afvissen van een mudpond van kweker Yagenji ´s Morgens vroeg volgen we Yagenji in de auto over kronkelige weggetjes naar zijn mudpond hoog in de bergen. Bij aankomst blijkt dat zijn medewerkers de mudpond al voor een groot gedeelte leeg hebben laten lopen waardoor er nog een klein laagje water in staat. Er kan meteen begonnen worden met de vangst. Allereerst wordt er een sleepnet door de mudpond gehaald tot het eind. Lange tijd is er niets te zien, waardoor we het idee krijgen dat er geen enkele vis inzit. Maar het tegendeel bleek waar. De medewerkers halen ongeveer 200 tot 300 forse nisai uit deze mudpond. Eerst worden ze in een zwembadje gelegd, vervolgens in een plastic zak naar een bowl op de auto vervoerd, waar ze worden geteld. Tenslotte komen ze in een afsluitbare transportbak.

Nadat de vissen zijn afgevangen en de mudpond leeg is, worden de vissen naar het vishuis getransporteerd. Daar vindt allereerst een streng selectieproces plaats. Met drie man sterk bekijken ze nauwkeurig alle vissen stuk voor stuk. Ter plekke wordt de prijs bepaald en de vis wordt in de desbetreffende bak in het vishuis gegooid.
Omdat we er met de neus bovenop stonden, waren wij in de gelegenheid de eerste keuze van de mudpondvangst te maken. Omdat Yagenji bekend staat om zijn sterke bloedlijn Ginrin met dieprood (in plaats van oranje) kiezen wij drie Ginrin Kohaku´s. Daarnaast vangen we een forse Karashikoi met een gelijkmatig schubpatroon.

Nisai Yagenji

We sluiten de inkoopweek af met een laatste bezoek aan Marudoh. We hebben besloten de Kage Showa toch aan te kopen en vullen de doos aan met een perfecte Asagi, we kregen het advies om met deze Asagi mee te laten doen aan de koishow.

Asagi & Kage Showa, Marudo

Opluchting na onderhandeling bij Marudo :-)

Op de valreep bowlen we nog drie grote nisai, één Kohaku en twee Showa´s. Gezien de hoge kwaliteit, verwachten we een hoge prijs en eigenlijk willen we niets meer kopen. Maar de prijs valt mee, dus deze mooie vissen kunnen we niet laten zwemmen. Een goede deal om de week mee af te sluiten.

Nisai Marudo

Kortom: wij kijken terug op een zeer geslaagde reis, waarin we zo´n 140 nieuwe koi hebben ingekocht voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Eind november, vermoedelijk de 24e,  zullen onze nieuwe aanwinsten aankomen in Nederland. Vol verwachting klopt ons hart :-).

De andere koihandelaren keerden huiswaarts, wij hebben het nuttige met het aangename verenigd en nog een weekje rondgereisd in Japan. Vorig jaar bezochten we Kyoto, Hiroshima en Miyajima, dit jaar hebben we Tokyo, Nikko, Matsumoto bekeken. Een fotoimpressie van deze tweede week volgt later.
Bekijk het aparte fotoverslag van het afvangen van de mudpond of bekijk het youtube filmpje dat bij Marudoh van ons is gemaakt.