6-3-2011: Verslag workshop Filtratie

Op zondag 6 maart organiseerde Koi Centrum Noord, in samenwerking met Koi Eagle, een workshop Filtratie en Waterkwaliteit. Meer dan dertig deelnemers hadden zich hiervoor opgegeven. De eersten druppelden rond 11.30 zaak binnen, waar de voorbereidingen dan nog in volle gang zijn. Voor in de zaak wordt voor deze gelegenheid een projectiescherm met beamer opgezet met daarvoor een aantal rijen stoelen in bioscoopopstelling. Als alle deelnemers binnen zijn en iedereen is voorzien van een kop koffie met cake, kan het programma om 12.15 uur beginnen.

 

IMG_8392 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De spreker van vandaag, Harry Barreveld, koiliefhebber in hart en nieren, stelt zichzelf voor aan het publiek en geeft aan dat hij er tijdens zijn presentatie gewoon vragen mogen worden gesteld. “Graag zelfs, want daar kan een ander misschien weer van leren”.

“Vandaag gaan we het hebben over filtratie in de breedste zin van het woord”, vervolgt Harry.

“Er zijn drie hoofdvormen van filtratie: mechanisch, biologisch en chemisch. Een mechanisch filter verwijdert met name het zichtbare grof vuil terwijl een biologisch filter de meer onzichtbare zaken als amoniak en nitriet verwijdert. Een chemisch filter verwijdert ongewenste stoffen. Daarnaast zijn er verschillende soorten filters, zo hebben we de zeven en de easy’s. Maar elk jaar verschijnt er wel weer wat nieuws op de markt om ons water optimaal te houden.”

Harry geeft het belang van een goed voorfilter aan. “Het voorfilter kan nooit te goed zijn”. Ook daar zijn weer verschillende soorten van. Daarnaast is het van belang om per week ongeveer 10% van het water te verversen. Bij de aanschaf van een filter moet je niet alleen naar de aanschafprijs kijken, ook het onderhoud, de levensduur én het energieverbruik zijn belangrijke factoren. Deze vier elementen moet je tegen elkaar afzetten. Met name het energieverbruik wordt nogal eens vergeten, weet Harry uit ervaring.

En andere wetenswaardigheid is dat 90% van de koihobbyisten veel te weinig belucht, dit is heel belangrijk. In Japan wordt ook extreem veel belucht. Het argument dat je dan de vissen niet goed ziet, wuift Harry weg. “Dan zet je de beluchting toch gewoon uit als je bij je vijver gaat zitten”.

 

IMG_8398 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op gebied van plantenfilters gaat er veel verkeerd. Plantenfilters worden bijvoorbeeld niet vaak genoeg gespoeld, dan vindt er een opeenhoping van slib plaats. Dit is slecht voor de gezondheid van de koi. Als je dan toch een plantenfilter wilt, is het verstandig om deze net zo aan te leggen als een gewoon filter. Ook kun je bijvoorbeeld plantenmandjes gebruiken.

Bij chemische filtratie worden als voorbeelden ozon en UV genoemd. ‘UV wordt gebruikt om zweefalg tegen te gaan, maar UV doodt ook alle organismen, bacteriën, parasieten die voorbij komen. Als je de lamp aanzet, werkt deze niet meteen, pas na drie dagen werkt de lamp optimaal. Bij de aanschaf van een UV lamp moet je kijken naar de ligging van de vijver. Als deze de hele dag in de zon ligt, dan heb je minder watt nodig. Vervang elk jaar de UV lamp en denk er ook aan dat je de quartzbuis schoonmaakt, anders werkt de UV niet, ’ aldus Harry.

IMG_8399 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na deze stortvloed aan informatie is er pauze. Harry’s vrouw Tilly heeft ondertussen broodjes worst en snert klaargemaakt en dat vond gretig aftrek. Onder het genot van een broodje praatten koiliefhebbers met elkaar bij, rondom de bakken met de laatste vissen uit Japan of in de tuin van het koicentrum. En op mobiele telefoons worden elkaars vissen bewonderd.

IMG_8400 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8403 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na deze gezellige onderbreking promoot Harry, die in zijn vrije tijd ook moderator op het forum van Koieagle is, de website van Koieagle. ‘Koieagle is een forum met inmiddels zo’n 6500 leden. Op koieagle.nl vind je alles wat je over koi wilt weten, honderden artikelen staan er online, zo ook een groot deel van deze presentatie. Maar je kunt ook vragen stellen en vragen van anderen helpen beantwoorden.”

Vervolgens wordt het belang van water meten genoemd. “Aan de koi kun je nooit zien of de koi gezond is, meet daarom in de zomer elke week je water’, adviseert Harry. “In de winter kun je volstaan met twee keer per maand. Als je regelmatig je water test, dan zie je problemen aankomen, meten is weten!’

Tenslotte vertelt Harry op verzoek nog iets over Ozon en Bio Security en daarmee kwam de middag zo langzamerhand ten einde.

De reacties van de deelnemers waren positief. “Veel van wat ik vanmiddag heb gehoord had ik al wel in koiboeken of op het internet gelezen, maar op deze manier pik je alles toch beter op.” Een ander geeft desgevraagd aan dat hij vooral het ervaringen delen en bijpraten met koiliefhebbers gezellig vindt.

Koi Centrum Noord kijkt in ieder geval terug op een leuke, leerzame en bovendien gezellige middag. Harry en Tilly en het team van Koieagle nogmaals hartelijk bedankt!

Tenslotte nog een paar sfeerbeelden van de middag…

 

IMG_8409 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8413 (Medium) IMG_8420 (Medium)