15-3-2010: Terugblik Workshop Kwaliteitsherkenning

Op zondagmiddag 14 maart vond bij Koi Centrum Noord, in samenwerking met Koi Eagle, een workshop Kwaliteits- en Variëteitenherkenning plaats.

Rond 11.30 uur melden de eerste van de circa 35 deelnemers zich. Harry van Barreveld, gepassioneerd koiliefhebber uit Brabant, verzorgt die middag een presentatie. Hij bijt de spits af door stil te staan bij de oorsprong van de koi. Hij neemt de aanwezigen in woord en beeld mee naar Japan.
Vervolgens vertelt hij welke koivariëteiten er allemaal zijn en geeft per klasse de ondersoorten weer.

IMG_5538 (Medium)

Spreker Harry licht toe welke koivariëteiten er allemaal zijn

Het publiek luistert aandachtig terwijl achter de schermen door Harry’s vrouw Tilly soep en broodjes worst klaarmaakt. In de pauze vindt hiervan gretig aftrek. Daarnaast maakt het publiek van de gelegenheid gebruik om de koi in de binnenbakken te bezichtigen, bij te praten met andere koiliefhebbers of een individuele vraag te stellen aan Harry.

IMG_5539 (Medium)

De aanwezigen bewonderen de net aangekomen tategoi van Marudo

Na de pauze neemt Harry de deelnemers mee in het onderwerp kwaliteit. Per vis wordt aangegeven welke kwaliteitskenmerken ze hebben en waar je op moet letten bij de aankoop van die soort vis.

Na dit boeiende theoriegedeelte werd het tijd om de opgedane kennis praktisch te benutten.
Er werden twee bowls gevuld met vissen van Marudo. In de eerste bowl kwamen een aantal vissen van goede kwaliteit die we afgelopen najaar uit Japan gehandpicked hebben.
De tweede bowl werd gevuld met jumbo tosai tategoi van Marudo, die speciaal voor deze workshop zijn aangeschaft en op dat moment pas een paar dagen in Groningen zwemmen. Vijf van deze topvissen hebben een certificaat.

IMG_5545 (Medium)

Bowl 1: kwaliteitsvissen van Go Sanke kweker Marudo

IMG_5571 (Medium)

Bowl 2: de pronkstukken van de middag: Tategoi jumbo tosai van Marudo!

Harry geeft aan dat de vissen in de eerste bowl prima vissen zijn. Maar voor de echte koifanaten zijn de vissen in de tweede bowl interessanter. Een mooi fors formaat voor tosai met een schitterende bouw en een sublieme huidkwaliteit. Harry verwacht dat deze vissen ieder jaar zullen verdubbelen, zowel in omvang als in waarde. Hij noemde deze vissen dan ook met recht een investering in de toekomst.

Tenslotte gaf Harry een laatste, belangrijke tip mee aan het publiek: “Laat u niet teveel leiden door de mening van anderen, maar koop vissen die u zelf mooi vindt.”

IMG_5553 (Medium)

Koi Centrum Noord kijkt terug op een geslaagde, gezellige en leerzame middag die zeker voor herhaling vatbaar is. Vanaf deze plek danken we Harry en Tilly van Barreveld dan ook hartelijk voor hun bijdrage!

We sluiten af met een paar sfeerimpressies.

IMG_5567 (Medium) IMG_5575 (Medium) IMG_5576 (Medium) IMG_5578 (Medium) IMG_5614 (Medium) IMG_5638 (Medium)